Hamperger Anita, Nemes Antónia, T. Zuggó Tünde: A betűk históriája

Kettő az egyben. Leginkább így lehetne jellemezni a szerzőtrió által írt A betűk históriája című könyvet. Két külön tantárgy a grafológiát tanulók számára, és két összefüggő, mégis külön téma az írás iránt érdeklődőknek. Írástörténet és grafológiatörténet. A könyv azonban már első fellapozásra is jóval többet ad, mint egy egyszerű tankönyv. Olvasmányos, mégis olyan érzése van az embernek, mintha nem olvasna, hanem előadást, vagy mesét hallgatna. Kifejezetten élvezetes, hogy a szerzők helyenként sztorizgatnak, vagyis nem csak a száraznak tűnő tényeket írják le, hanem adott esetben szinte kis önálló történetekként írnak le felfedezéseket.

Mint grafológushallgató, kicsit hiányoltam a végéről egy fogalomtárat, ami talán segíthetné a tanulást, de a könyv felépítése révén így is minden gyorsan megtalálható benne.

A szakmailag magas szintű – és meg merem kockáztatni: hiánypótló – könyvet az apróbbn

ak tűnő hibák sem rontják, bár az például kellemetlen, hogy Champollion halálozási évszáma az oldal tetején és alján másképp szerepel.

Az írástörténet fejezete alkalmas arra, hogy nem csak helyükre tegye a dolgokat, de felkeltse az érdeklődést az egyes írások részletesebb kutatásaihoz. Érdekes titkokat rejtenek például a képírás egyes jelei, de az arab, vagy a kínai írás elhelyezése is könnyebb a könyv segítségével az írások nagy családjában.

A grafológiatörténet nem csak jól rendszerezi, de fel is építi, szinte egymásra rakja a grafológia fejlődésének lépcsőit, segítve ezzel az órán hallottak könnyebb megértését. De akik nem előadási jegyzetként használják a könyvet, azok is gyorsan és könnyen megérthetik, hogyan fejlődött ki a grafológia, és hogyan vált az idők során tudománnyá.

Mind az írástörténet, mind pedig a grafológiatörténet rész jóval bővebb, mint ami az előadásokon elhangzik, az illusztrációk sokat segítenek megérteni a leírtakat. És bár néhány kép ismerős az órákról, a könyvben mégis behatóbb tanulmányozást tesznek lehetővé.

A könyv a grafológia iránt érdeklődők számára nagy segítséget nyújt tehát az írások megismerésében és rendszerezésében, valamint a grafológiatörténet fejlődésének és kiemelkedő alakjainak megismerésében.

  • Megrendelhető e-mailben: grafint at t-online dot hu,
  • telefonon: 310-7112, 310-7113, 310-7114, 310-7115,
  • Megvásárolható személyesen: Grafológiai Intézet, 1114 Budapest, Bartók Béla út 39. III. emelet 2.;
  • hétköznaponként 8-16 óra között